Asiatisk mat: Basisproduktene vi bruker oftest

Noen produkter har vi alltid i kjøleskapet og kjøkkenskapet. Her er sausene, oljene og pastene vi bruker mest til asiatisk mat for få til en god balanse mellom salt, syrlig og søtt. Vi tipser også om hvor du kan kjøpe dem.

Fiskesaus og soyasauser

Fiskesaus og soyasaus bruker vi som smakstilsetning i mange forskjellige retter.

Fiskesaus

  • Fiskesaus er en smakstilsetning som ofte blir brukt i thailandsk og vietnamesisk mat. I Thailand og Vietnam blir fiskesaus ofte brukt på samme måte som man bruker soyasaus i det japanske og kinesiske kjøkken. Et eksempel: I en thai fried rice bruker vi fiskesaus, mens i en kinesisk fried rice bruker vi soyasaus. Fiskesausen vi bruker oftest er fra Tra Chang Brand, og inneholder ansjos, vann, salt og sukker. Denne kjøper vi på asiatisk dagligvarebutikk. Den kan også kjøpes på nett.

Soyasauser

De fleste av oss har et forhold til Kikkoman. I tillegg til denne velkjente bruker vi ofte to andre soyasauser når vi lager mat. Her har du en liten oversikt.

  • Kikkoman: Denne bruker vi ren og for seg selv hvis vi vil ha en soyasaus til sushi eller hvis vi vil ha litt soyasaus til risen. Vi bruker som regel ikke denne som ingrediens i matlaging. Dette er fordi den inneholder mindre sukker og smaker mer salt enn lys og mørk soyasaus, noe som gjør at den fort kan overdøve de andre ingrediensene i en rett. Kikkoman finner du i vanlig daglivarebutikk.

  • Lys soysasus: Denne bruker vi i dipper, sauser og matlaging hvor vi blander soyasaus med andre ingredienser. Lys soyasaus gir en veldig god soyasmak. Siden denne inneholder mer sukker en Kikkoman, smaker den mindre salt. Vi bruker lys soyasaus av merket Lee Kum Kee, som vi kjøper i asiatisk dagligvare. Vi har også sett denne hos Gutta på Haugen. Den kan også kjøpes på nett.

  • Mørk soyasaus: Denne bruker vi kun i wok for å tilføre søtning og farge. Denne inneholder mer sukker enn de to over, er tjukkere og gir en søt soyasmak og mer dempet saltsmak. Vi bruker mørk soyasmak av merket Lee Kum Kee, som vi kjøper i asiatisk dagligvare. Denne kan også kjøpes på nett.

Eddiker

Vi bruker hovedsaklig to eddiker i matlagingen: riseddik og og svart riseddik.

  • Riseddik: Denne bruker vi for å tilføre syrlighet i dipper, sauser og annen mat. Riseddik brukes ofte i thailandsk mat. Vi bruker ofte riseddik sammen med fiskesaus, for eksempel i en thai fried rice. Vi bruker oftest riseddik av merket Kong Yen, som vi kjøper i asiatisk dagligvare. Kan også kjøpes på nett.

  • Svart riseddik: Denne bruker vi i kinesisk mat. Vi synes denne er litt søtere og har litt dypere smak. Denne passer veldig godt sammen med soyasaus. For eksempel bruker vi ofte svart riseddik og soysaus sammen når vi lager saus til dumplings, eller i en kinesisk fried rice. Vi bruker svart riseddik av merket Gold Plum, som vi kjøper i asiatisk dagligvare. Finnes også på nett.

Tips fra oss: Ikke vær superstreng når det kommer til bruk av disse, hvis du ikke får tak i dem. Hvis du for eksempel ikke får tak i riseddik, kan plan B være en annen eddik eller lime.

Søtning

Vi liker å bruke honning og/eller lønnesirup i oljebaserte salatdressinger og vinaigretter. I andre dressinger og dipper bruker vi ofte hvitt eller brunt sukker. I tillegg bruker vi ofte en japansk søtning som heter mirin.

  • Mirin: Mirin er en søt risvin uten alkohol, som vi blant annet bruker i soyabaserte dipper og dressinger. Vi bruker mirin i for eksempel dipper til sobanudler og i en ponzusaus.

Paste

  • Hvit miso-paste: Fermenterte soyabønner i paste-form som vi bruker for å få god umamismak på maten. Vi bruker hvit miso i alt fra pastasauser, dressinger og marinader til desserter.

  • Gochujang: Gochujang står høyt i kurs hos oss. Den koreanske chili-pasten er fermentert og smaker både søtt, salt og litt spicy. Pasten blir mye brukt i koreansk mat og er skikkelig god. Vi bruker gochujang av merket Wang, som vi kjøper i asiatisk dagligvarebutikk. Vi har også sett gochujang hos Gutta på Haugen. Finnes også på nett.

  • Tamarind-paste: Tamarind-paste er litt syrlig og litt søt, og vi bruker pasten hovedsaklig i sauser og wok, for eksempel i saus til and eller i en pad thai. Vi bruker tamarind-paste av merket Pantainorasingh, som vi kjøper i asiatisk dagligvare. Finnes også på nett.

Chilicrisp

Chilicrisp kan brukes til alt hvor der er digg med chilismak. Sitat John: “Som en ketcjup for asiatere”.

Vi bruker chilicrisp av merket Lao Gan Ma, som vi kjøper i asiatisk dagligvare. Finnes også nett.