Komler
Komle, kompe, ball, raspeball, «hvaforno?». Kjært barn har mange navn, og for meg (Hans) er akkurat dette kjærare enn det aller meste. Dette er smaken av søndag heime på Vestlandet.
I boka «Komlelandet - ei reise i raspeballen sitt kokevatn» (som ein gong låg under juletreet) meiner min sambygding Kjartan Brügger Bjånesøy dette om komla: «Det er visse ting i livet du ikkje tullar med. Du skiftar ikkje fotballag, du kastar ikkje plast i komposten eller går med sokkar i sandalar. Og så skal du respektera folk sine komlevanar.»
Eg svikter på sokker i sandaler, men er hundre prosent enig i resten. Derfor lager eg sjølvsagt komler på mamma sin måte, som ho sjøl lærte av si egen mor. Her blir det brukt havregryn og ikkje meir kveitemjøl enn absolutt nødvendig for å få komlene ekstra saftig og god, samtidig som dei henger i hop.
Forsyn deg. Det gjorde me, for å seie det sånn.
Til fire personer.
-
Komler
1 kg kokefaste poteter
3 kopp hvetemel
1 kopp havregryn
100 g baconKålrabistappe
1 stk kålrot
1 stk gulrot
3,5 ss smør
1 dl kremfløte
0,5 dl kokekraftTilbehør
1 stk røkt svineknoke
4 stk pølser
100 g bacon -
Start med svineknoken: Kok opp vatn i ei stor kjele. Skru ned varmen litt når vatnet koker. Ha i svineknoke, og la den trekke i 3-4 timer.
Lag komler: Skrell og rasp potetene. Ha i kveitemjøl og havregryn, og kna til ein god deig. Prøv deg fram med mengde mjøl: Bruk nok mjøl til at komlene akkurat kan formast som baller. Bruker du for lite, kan du risikere at komlene smuldrer opp i vatn. Bruker du for mykje, kan komlene bli litt for mjølete etter vår smak. Me liker dei litt våte.
Lag baller med baconbit inni. Baconet som eventuelt er til overs sparer du til slutt. La komlene trekke i samme kjele som svineknoken i tre til fire timer.
Kålrabistappe: Kutt kålrot og gulrot, og kok til heilt møre. Sil av vatnet og mos. Tilsett smør, kremfløyte og kraft, og rør godt. Smak til med salt og pepper.
Me åt komlene med kålrabistappe og diverse godt kjøt frå slaktaren: røykt svineknoke, steikte Andouille-pølser og litt ekstra steikt bacon.