Kardemommeboller
Fra tid til annen drømmer vi oss bort til Københovn og kardemommebollen på bakeriet Juno. Når det først skjer, er det ingen vei tilbake. Da lager vi kardemommeboller med en deig som inneholder mye av det som er godt: smør, sukker og knust, hel kardemomme. Til slutt topper vi med sukkerlake og enda mer kardemomme.
-
Boller
500 g hvetemel
2 ts kardemomme (helst grovmalt/knust hel kardemomme)
1 ts tørrgjær
75 g sukker
2,5 dl helmelk, romtemperert
1 egg
100 g smør, romtemperertFyll
150 g mykt smør
150 g brunt sukker
2 ts kardemomme (helst grovmalt kardemomme)
2 ts maizenaTopping
Sukkerlake (50/50 sukker/vann)
Kardemomme -
Deig:
Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin, og bland det sammen med en skje. Tilsett melk og egg, og la deigen elte et par min
Tilsett smør litt etter litt mens deigen fortsatt elter. Elt til deigen ser klar ut. Vår elta i cirka 10-12 minutt. Sett deigen til heving i cirka 1,5 time
Boller:
Bland sammen fyllet. Kjevle ut deigen til et rektangel, og legg på fyllet på den ene halvdelen. Brett deigen kant-i-kant, lag strimler og snurr knuter. Etterhev i cirka 30 minutter før du pensler bollene med egg
Stek bollene på 240 grader i cirka 10 minutt. Sjekk underveis.
Pensle med sukkerlake etter steking. Laken lager du enkelt ved å varme sukker og vann til sukkeret er oppløst. Dryss over grovmalt kardemommefrø.