Moule frites: Blåskjell med crispy fries og ramsløk-aioli
En klassiker som aldri slår feil. Her med dobbelfriterte, crispy fries og aioli med tørket ramsløk.
Nok til to-tre personer.
-
Aioli med ramsløk
3 ss god majones
1 fedd hvitløk, finhakket
2 ts tørket ramsløk (Helios)
1 skvis sitronFries
8 kokefaste poteter
Frityrolje
SaltBlåskjell
1 nett blåskjell
2 ss smør
3 stk sjalottløk
4 fedd hvitløk
2 dl tørr hvitvin
1,5 dl matfløte
Bladpersille -
Aioli med ramsløk:
Bland alt i en skål og sett kaldt frem til servering.
Fries:
Kutt opp potene i strimler, og legg dem i en stor kjele. Fyll på med kaldt vann og potene hvile i 10 minutter for å få bort stivelse.
Hell av det kalde vannet og hell i nytt vann med litt salt. La potene småkoke til de er mør.
Hell ut alt vannet, legg potene på et stort stekebrett og la dem kvitte seg med damp. Sørg for at potetene ikke er fuktig før du går videre.
Fyll en kjele med frityrolje. Når oljen er varm nok, friterer du potetene i flere omganger i cirka 5 minutter, slik at det ikke blir for mange fries i kjelen samtidig. Når du er ferdig med å fritere alle potetene én gang, setter du stekebrettet med potetene inn i kjøleskapet frem til rett før servering (minst 15 minutter i kjøleskapet.
Rett før servering friterer du potetene igjen i omganger til de er gyldne og helt sprø. Legg i en bolle og salt potetene.
Blåskjell:
Aller først: Skyll blåskjellene i kaldt vann og rens dem. Kvitt deg med knuste blåskjell, eller blåskjell som ikke lukker seg når du klemmer på dem.
På medium varme smelter du smør i en kjele. Tilsett finhakket sjalottløk og finhakket hvitløk. Stek til løken er myk
Skru opp varmen. Hell i blåskjellene og rør godt. Hell over hvitvin og sett på lokk. Damp i cirka 5 minutter
Skru ned varmen. Sjekk blåskjellene, og bruk kun skjellene som har åpnet seg. Hell over matfløte og finhakket persille. Rør godt og skvis litt sitron i kjelen
Nyt blåskjell, crispy fries og aioli med tørka ramsløk.