Panang curry med hjemmelaget curry-paste
Dette er en av Bangkok-rettene vi ikke klarer å slutte å tenke på. Etter å ha spurt diverse servitører om tips og ingredienser, pluss en liten inspirasjonsrunde på nett, har vi gjort et forsøk på å gjenskape retten - med hjemmelaget curry-paste. Resultatet ble et lite og spicy stykke Thailand på eget kjøkken.
En liten erkjænnelse før du starter: Denne curryen er akkurat innafor hva Hans med sin norske tunge tåler av chili. Chili er veldig viktig i en ekte panang curry. Å redusere mengden chili vil gå ut over smaken i curryen, men det er mulig å roe litt ned på mengden hvis du ikke er alt for dreven i det sterkeste landskapet.
Spis curryen med ris eller våre hjemmelagde, kinesiske pannekaker.
Til to personer.
-
Curry-paste
15 g tørket chilli
30 g peanøtter
2 ss shrimp paste
2 stk sjalottløk
6 stk hvitløksfedd
2 stilker sitrongress
3 blader kaffirlime-blader
2 ss galangalrot
0,5 ts koriander
0,5 ts spisskummen
0,5 ts muskatPanang curry
2 stk entrecôte
En pakke brekkbønner
1 boks kokoskrem (400 ml)
250 g ublandet oksebuljong
3 ss sukker
5 ss fiskesaus
1 bunt holy basilPannekaker
200 g hvetemel
1,6 dl kokende vann
1 ts salt -
Curry-paste:
Start med å rense chiliene. Veldig viktig at man får vekk alle frøene, ellers så blir det veldig sterkt! Hell over 2 dl med kokende vann og la det trekke i 30 min. Spar litt av chili-vannet til senere. Sil av vannet og legg chilien til side.
Alt skal i morter eller blender. Vi bruker morter for mest mulig smak, hvis man vil spare krefter og tid kan man bruke blender. Det letteste er å rive eller finhakke alle ingrediensene før man starter å knuse/blende. Husk å rive sitrongresset. Spe på med litt av vannet fra chilien hvis pasten blir for tørr.
Curry-pasten er klar når blandingen er fin og jevn.
Panang curry:
Stek entrecôte i olje til medium rare. Kjøttet skal i curryen så stek den heller mindre enn vanlig.
I en dyp panne steker du curryen i litt olje på medium varme. Curryen er klar når den har fått en gyldenbrun farge. Ca 5 min.
Hell over kokoskremen (spar et par ss av kremen til dandering). Tilsett så oksebuljong, sukker og fiskesaus. Rør om.
Skjær entrecôte i strimler og tilsett i sausen sammen med brekkbønner. La det simre i noen minutter og panang curryen er klar!
Topp med knuste peanøtter, holy basil og kokoskrem.
Anrett i dype pastaskåler og spis med enten hjemmelagde asiatiske pannekaker eller jasminris.
Pannekaker:
Bland mel og salt sammen i en bolle. Hell deretter kokende vann i bollen og rør rundt med en sleiv til deigen er kald nok til å ta på.
Kna deigen i rundt 8 min til den er glatt og fin. La deigen hvile i 1 time i romtemperatur, mens du lager det andre.
Rull deigen til en lang pølse og del i 12 like deler.
Press alle delene flate til små pucker. Olje toppen.
Legg de små puckene mot hverandre, de oljete sidene mot hverandre.
Kjevle puckene til 6 tynne pannekaker.
Stek på medium til høy varme. 30 sekunder på hver side. Del deretter pannekaken i to. Fortsett til du har 12 pannekaker. Legg i vått håndkle til servering. Kan varmes opp i en bambusdamper.